Isoleren

beschrijving

De belangrijkste reden om goed te isoleren is energiebesparing en comfortverhoging. Het binnenoppervlak van een geïsoleerde woning voelt warmer aan dan dat van een ongeïsoleerde woning. Deze hogere temperatuur zorgt voor extra stralingswarmte. Ook condenseert waterdamp minder snel op een warm oppervlak.
Om de temperatuur constant te houden, moet de verloren gegane energie weer toegevoegd worden. In een (ongeïsoleerde) doorsnee woning gaat 75% van het totale energieverbruik rechtstreeks naar verwarmen.

Dat isolatie absoluut noodzakelijk is in een woning, is geen nieuwtje. Isoleren is per slot van rekening de enige manier om ervoor te zorgen dat de kostbare warmte die de centrale verwarming produceert, niet op allerlei manieren opnieuw uit je woning ontsnapt. Omgekeerd zorgt thermische isolatie er ook voor dat de bloedhete zomerzon je huis niet omtovert tot een broeikas.
Kortom: isolatie zorgt ervoor dat je binnenshuis een aangename temperatuur kunt behouden, zonder dat daar bijvoorbeeld steeds de verwarming of airconditioning bij komt kijken. Door goed te isoleren verbruik je dus minder energie, wat gunstig is voor zowel het milieu als je portemonnee!